Perfectum hominem

Време е за шоу

Най-накрая Западът навлезе в Революционната си фаза. Ancien Regime се разпада. Либералният център е мъртъв. Изборът сега е прост: крайно ляво или крайно дясно, якобинците или нацистите.

20-ти Януари 2017 г. – денят, който ще се запомни с позора. С началото на Глупакокалипсиса. Първият Дънинг-Крюгер президент влезе в Белия дом. Американската демокрация е на командно дишане. Както предрече Освалд Шпенглер – изгря ерата на цезарите.

* * *

Милиардерът плутократ Тръмп представя себе си като бунтовник и защитник на народа, а политическите си противници Обама и Клинтън – като защитаващи елита.

Това напомня на казаното от Оруел:

„Животните отвън се взираха от прасе към човек, от човек към прасе и отново от прасе към човек; но вече беше невъзможно да се каже кой какъв е.“

Адолф Хитлер е бил крайнодесен демагог, обещал да направи Германия отново велика и да позволи на народа да си върне контрола от либералния, политически коректен и мултикултурен ваймарски елит. Звучи доста познато. Всичко това вече сме го виждали и чували. Старата песен на нов глас. Хитлер поне е бил действително човек от народа и не е бил роден с привилегии, ненавиждал е хищническия капитализъм, както и глобалния болшевизъм и въпреки това е преодолял всички пречки, за да достигне до властта. Доналд Тръмп, от друга страна, няма никакви пречки, които да преодолява. Червеният килим винаги е бил постлан пред него и самодоволната му свита.

Америка е омагьосана от плутократския си елит. Сякаш по Оруел, американската работническа класа си представя, че човекът, който ще ги спаси, е един безсрамен олигарх милиардер, член на американския елит. Както всички други очевадни противоречия, това също ще приключи с катастрофа. Но тази катастрофа може да се окаже идеалната възможност за трансформирането на Америка в една нова меритократична република, служеща на хората, а не на милиардерите.

Хитлер, националсоциалистът, e подкрепял „кръвта“ пред парите. Тръмп проповядва кръв И пари, затова е и двойно по-съблазнителен за американското дясно. Но това няма как да сработи. Частният богаташки елит няма как да има интереси, сходни с тези на хората. Можете да управлявате в името на държавата или в името на частното богатство (т.е. хищнически капитализъм), но не може да имате и двете. Капитализмът е способът, по който елитът управлява. Демокрацията се е превърнала в пародия, претендираща, че хората ръководят нещата. Хората са толкова оглупели, че не разбират, че да прилагаш капитализма на богаташите към демокрацията на бедните е грешка в категориите. В капитализма няма демокрация. Колко капиталистически бизнеса се ръководят като демокрации? След като е толкова добра, защо капиталистите не я заимстват, вместо да правят всичко по силите си да й попречат?

С Тръмп краят на фарса дойде. Сега богатият елит е изцяло на власт. Демокрацията вече не съществува. Цезарите и подмазвачите им водят шоуто. Америка вече сбъдва напълно визията на Айн Ранд в „Атлас изправи рамене“. Доналд Тръмп е Джон Голт.

Поддръжниците на Тръмп вярват, че той е антидотът на либерализма, мултикултурализма и политическата коректност на Обама. Но забравете за всичко това, то няма значение. Има само един въпрос – кога един привилегирован милиардер, бенефициент на огромно наследство, който иска да остави такова и на наследниците си, от когото струи връзкарство, който е оплетен във финансови конфликти на интереси, който цял живот се е движел в кръговете на елита…е представлявал интересите на хората и им е помагал да осъзнаят потенциала си? Трябва да не сте с всичкия си, за да си представяте, че Доналд Тръмп е на ваша страна. Той ви е по-голям враг и от Хилари Клинтън, а за това се изискват усилия.

Тръмп е нарцистичен лунатик, който ще имплодира в офиса. Характерът е съдба, е казал Хераклит, а характерът на Тръмп е предопределен да създава скандали и хаос. Той смята, че световната политика може да бъде сведена до шепа двустранни бизнес транзакции и че той е най-добрият бизнесмен, следователно – ще е най-добрият президент за всички времена. Тепърва ще научи, че политиката и бизнесът са две много различни неща. Политиката е многостранна и засяга човешките ценности, етика, философии, вярвания и идентичности, които нямат общо с правенето на бизнес. А бизнесът, ръководен в полза на елита, е много различен от този, в полза на хората. Доналд Тръмп не знае нищо за хората…освен как изглеждат от сцената, докато го обожават и припяват името му в екстаз. В едно можете да сте сигурни. Америка няма да е по-умна, когато режимът на Тръмп приключи. Всъщност, Америка ще е по-оглупяла, от когато и да било.

Жан Бодрияр беше написал:

„Живеем в свят, в който има все повече и повече информация, и все по-малко и по-малко значение.“

Когато значението изчезне, вакуумът се запълва от емоция. Емоцията е единственото, което означава нещо за повечето хора днес. Те робски почитат собствените си чувства и преживявания, и захвърлят всеки намек за обективна истина. Те проповядват своята собствена истина. Днес всеки вярва в каквото си иска, независимо от опровергаващите го факти. Това е светът на пост-фактите и на пост-истината. Единствените добри новини са, че фалшивите новини ви казват точно това, което искате да чуете. Всички фалшиви новини, с които сте съгласни, са истина. Всички фалшиви новини, с които не сте съгласни, са отвратителни фалшиви новини. Това са правилата на играта – вярвате в това, което ви допада, игнорирайки всичко, което не ви допада.

* * *

Знаете ли, че руската икономика е равна на половината от тази на Калифорния? Русия е бананова република (но с ядрени оръжия). Путин е владетелят на една банкрутирала нация, претендиращ, че тя е силна и успешна, защото в противен случай ще бъде свален. Русия, както и Съветския съюз преди това, е управляван от „свръхнормализация“ – тоталната претенция, че всичко е наред.

Чували ли сте за Александр Дугин? Чували ли сте неговото „Ние си имаме специална руска истина“?

Доналд Тръмп ще възприеме тактиките на Дугин и ще обяви една специална „американска истина“ – специална Тръмп-истина, която няма връзка с реалността, но в която всички вярват, защото са прекалено уплашени или промити, за да не го правят. Хората, като Дугин, са готови и нетърпеливи за последствията от доктрината „измисляй си в движение“. Те ще обожават Тръмп, който си измисля негова собствена истина във всеки един момент и я променя в рамките на едно изречение. Цялата „философия“ на групата на релативистите и субективистите е да отхвърлят всяка истина, която не им е удобна (т.е. им причинява каквато и да е степен на неудоволствие или раздразнение). Тези хора са крайни хедонисти и това е темата на времето, в което живеем. Единственото, което може да надделее над принципа на хедонизма, е принципът на реалността. За съжаление, хората с радост приемат първия и презрително отхвърлят втория.

* * *

Основната форма на социален контрол днес е нарцисизмът. Най-голямата заплаха за елита са обединените хора. Нарцисизъм означава, че всеки е напълно погълнат от себе си. Така хората нямат кауза, за която да се борят. Това са т.нар. Игнави. Елитът иска целият ви фокус да бъде върху вас самите И върху богатите и известни хора, които боготворите (т.е. върху него). Ако 99-те процента са заедно, останалият 1% би бил унищожен. Но ако елитът успее да фрагментира тези 99% на безброй малки фракции, а накрая – на отделни индивиди, които не могат да се съберат заедно, то той никога не би могъл да бъде свален. Елитът е създал всичко, което би попречило на обединяването. Създал е дискордианците, хипитата, ню-ейджърите, медитаторите (хора, с аутистични наклонности, които стоят сами и не правят нищо, за да свалят елита). Поддържа огромни групи от платени тролове, създадени да саботират всяко движение, което може да се превърне в заплаха за него. „Разделяй и владей“ и „хляб и зрелища“ е всичко, от което се нуждае той, за да управлява до безкрайност. Никое движение не може да се развие, защото троловете и нарцисизмът са стъпили здраво върху спирачките. Защо ислямът е впечатляващ по един примитивен начин? Защото кара хората да се отдадат докрай. Там няма нарцисисти, а троловете биват убити за богохулство. Кой би спечелил: обединената, отдадена група от хора, действащи като едно цяло…или разделената, нерешителна група, действаща като купчина от състезаващи се егота, които не могат да се разберат за нищо? Елитът свърши прекрасна работа в консолидирането на собствената си власт. Само катаклизъм може да събуди хората. За щастие, той вече е тук – Доналд Тръмп. Какво, по дяволите, си е мислел елитът, позволявайки на един от висшите си членове да влезе в Белия дом? Тези хора се поддадоха на собствената си арогантност и нарцисизъм и създадоха същите условия, довели до Френската и Руската революция. Какво ще прави елитът, когато Тръмп се провали? Пътят им вече свърши.