Perfectum hominem

The Red Pill

Юдаизмът твърди, че пътят към Бог минава през спазването на безкрайни правила, за които се твърди, че са наложени от Бог. Великият философ Имануел Кант казва, че юдаизмът изобщо не е религия, а само съвкупност от правила. Евреите не са се замисляли много за душата или „отвъдното“. Те просто са прекалено заети с това „да бъдат евреи“ т.е. да спазват всички закони на юдаизма. Тяхната „религия“ прилича повече на компютърна програма. В нея няма нищо духовно. Тяхното робско и сляпо подчинение към правилата е изкопирано също толкова фанатично и от другите човеко-роботи – мюсюлманите, машините, заредени с ислямската „програма“, която те изпълняват денонощно.

Католическата църква твърди, че пътят към Бог е през църквата и причастията. Папата, главата на църквата, е земният представител на Христос и следователно без църквата няма спасение.

Протестантството отхвърля папата, църквата и причастията, и твърди, че пътят към Бог е само през спасителят Исус Христос. Протестантите „доказват правотата си“ чрез вяра. За протестантите разумът е „дяволската курва“.

Ислямът твърди, че пътят към Бог минава само и единствено през Корана и пророка на Аллах – Мохамед.

Гностицизмът казва „Майната й на цялата тази простотия!“

Гностицизмът (заедно с Неоплатонизма и Херметизма) заявява, че не са необходими никакви посредници между вас и божественото. Не са необходими нито църква, нито папа, нито правила, нито „свещени“ книги, нито пророци, нито вяра. Всъщност ти самият си Бог. Просто още не си го осъзнал. Когато това се случи, си достигнал до нивото на гносис (божествено знание).

Няма нужда от посредници, защото твоят проблем не е необходимостта от нечие застъпничество пред Бог, а липсата на самоосъзнатост за това, кой наистина си всъщност. Страдаш от собствената си невежа интерпретация на истината. „Лекарството“ е знание и то идва от неща като наука, философия, математика и психология, не от книги или откровения на брадясали пророци.

Забелязвате ли огромната разлика между Аврамизма и Гностицизма? Първото иска да те направи зависим от нещо или някого. Второто иска да те накара да зависиш само от себе си. Първото иска да те контролира, второто иска ти сам да се контролираш. Първото е религия за роби, второто – за най-великите човешки същества, за тези, които смятат, че са способни да станат перфектни, чрез собствените си усилия. Първото никога не може да контролира второто. Един гностик никога няма да бъде роб на система, измислена от хора. Той никога няма да се подчинява на нечии глупави правила или да чака спасител или месия, нито ще се обърне към вярата, ще слуша побъркани пророци или ще изпитва възхищение от книга, написана на арабски. Гностиците презират ордите от зомбита, които разбиват живота си, защото някаква книга или пророк им е казал да го направят.

Изправете се. Мислете! Използвайте разума си. Предизвикайте общоприетите идеи. Винаги задавайте въпроси (но бъдете сигурни, че са интелигентни въпроси). Поемайте колкото можете повече лична отговорност. Бъдете колкото можете по-креативни. Решете сами за себе си кое е добро и кое лошо. Защото това са качествата, които дефинират Бог.

Една интересна метафора определя широкоразпространените религии като религии със „затворен код“. Нещо като Майкрософт в духовния свят. Те търсят монополна позиция. Използват всеки възможен трик, за да заглушат опозицията. Би трябвало да бъдат регулирани, но отказват да съдействат и веднага призовават Бог, ако някой реши да ги предизвика. Тези религии са корпоративни, институционализирани и винаги се целят в големите продажби. На никого не е позволено да пипа кода на програмите им, дори когато е пълен с бъгове. Казва се, че самият Бог го е написал (явно е най-некадърният програмист…). Кодът е „непогрешим“, безупречен и вечен или поне така се твърди. Всички чакат да бъде пусната Deluxe версията (Второто пришествие, Денят на страшния съд), но тя постоянно се отлага. Протестантството е ъпгрейд на католицизма. Реформацията е нещо като Уиндоус Виста – съдържа още повече бъгове.

Илюминизмът е религията с „отворен код“, създадена от най-добрите програмисти и винаги диалектично поддържана в час с най-новите технически иновации.

Религията е като бизнеса. В исторически аспект, Аврамизмът е използвал най-отвратителните „бизнес“ практики – инквизиции, кръстоносни походи, осъждане на вещици, изгаряне на еретици, мъчения, преследвания… Всичко това, за да затвори устата на конкуренцията. Всички религии трябва да бъдат разследвани от анти-монополните комисии. Майкрософт беше осъдена, заради вграждането на собствения си уеб-браузър в операционната си система, елиминирайки конкурентните продукти. Представете си, ако на тази компания й беше разрешено да ви промива мозъка още от раждането ви, да ви брандира с логото си и да ви заплашва със смърт, ако дори си помислите да ползвате продукт на друг разработчик. Да, точно това е ситуацията с широкоразпространените религии.

Някои училища отказват да преподават Еволюционната теория на Дарвин и искат да преподават креационизъм, вместо нея. Много добре, да сложим картите на масата. Нека училищата критикуват Дарвин, а науката да нанесе мащабна атака върху религията. Нека направим Аврамизма за посмешище. Да го осмиваме и да не го уважаваме (също както той не уважава Дарвинизма). Нека приключим с детинщините. Да дадем религията на съд. Всяка религия по света ще трябва да се защитава в съдебната зала на разума срещу най-интелигентните хора в света. Всички заседания трябва да се излъчват по телевизията и журито ще трябва да се произнесе за всяка отделна религия.

Едно от нещата, които религиите са успели да избегнат, е да станат обект на разследване. Когато някой критикува исляма, умират хора в буквалния смисъл. Това е мащабът, до който религията е готова да стигне, за да избегне критиката. Всеки, който „не уважава“ религията, е осъден. Всички трябва да стъпваме на пръсти около нея, да дишаме тихо и да шептим, за да не накърним вярванията на масите.

Майната му! Майната й на мейнстрийм религията, на вярващите, на техния „бог“, на всички!

Тези хора са „фалшивите пророци“, амбулантните търговци, продаващи най-крайните лъжи. В името на „Бог“ те са накарали близо 70% от света да почита самия дявол. Те са самото зло в човешки облик и всички разумни и мислещи хора по света трябва да им се противопоставят.

Нека ги победим в името на знанието (Logos) и мъдростта (Sophia).