Perfectum hominem

Интелигентност за глупаци

Погледнете историята на прогреса на човешкия разум и ще видите, че почти всички образцови произведения и хората, на които ги дължим, са особняци и нерядко преследвани.

Анри дьо Сен-Симон (илюминист и утопичен социалист)

Най-големият враг на прогреса в наши дни е т.нар. „здрав разум“. В сивото капиталистическо ежедневие този вид разум „работи“, затова сивите мишки се придържат към него и са толкова успешни. Топ мениджърите са шампиони по „здрав разум“, т.е. знаят как и умеят да бъдат добри ботове. Такива ботове могат да жонглират с правилата, да се харесват на висшестоящите, да бягат от радикалните настроения, да не заемат принципни позиции, да парадират с мравешките си триумфи и най-вече да се придържат към общоприетото, конвенционалното и установеното. Те обаче са безнадеждни във всяка друга извънредна обстановка. От друга страна, гениите не са такива, защото могат да „виждат“ много по-далеч от хоризонта на „здравия разум“. Гениите разполагат с нестандартни прийоми и налудничави на пръв поглед идеи, а не с тривиалните механизми на баналното мислене.

Отговорите на следните въпроси определят какъв човек сте: Какво предпочитате – да сте посредствен началник, заобиколен от комфорт и блюдолизци или гений, намерил връзката с ключове към върховните вселенски загадки?

И тук откриваме трагедията на човечеството – повечето хора се стремят към това да бъдат посредствени началници. Това е крайният предел на мечтите им, дотам се простира въображението им. Това са тази порода хора, които Ницше описва като „Последният човек“, а Данте като „ignavi“.

Ботът с програмиран разум ще предпочете изгодата, далаверката, келепиреца, опортюнизма, баналността и комформизма. Сивият мишок иска да бъде не по-различен от всички останали, само малко по-успешен от другите сиви мишоци. Само силните са способни да отхвърлят цялото безумие на нагаждачите.

Бизнесмените не могат да мислят за нищо друго, освен за сделки и печалби, а повечето от тях са скарани с елементарната обща култура. Подражавайки им, много от отрудените хора славят „ежедневната интелигентност“ и са анти-интелектуално настроени. В много разграничаващи се социални среди „интелектуалец“ е форма на обида и интелектуалците са смятани за безтегловни, незначими и смотаняци, пропиляващи времето си в четене и дискутиране на различни казуси. Донякъде това клеймо е заслужено, тъй като по-голямата част от интелектуалците са опортюнистично настроени и доста често са в услуга на бизнеса или на статуквото. Тук обаче говорим за автентичните интелектуалци, които заради принципите и позициите си търпят всички обществени негативи. Хайде сега да си преставим как в един пореден и сив работен ден враждебни извънземни кораби ни заплашат, че ще заличат цялото човечество, освен ако не им дадем основателни причини за нашето съществуване.

Тогава тези причини ще бъдат именно трудовете и творбите на великите интелектуалци и особняци, които ще предоставим в наша защита. Дали ще покажем на извънземните нашите отчетни таблици, книги за приходи и разходи, адвокатските гимнастики, с които заобикаляме правилата, които сами сме си наложили, мениджърските презентации, банковите си извлечения, къщите си, пътуването ни до работата и връщането от там или пък колите си, напиванията и надрусванията в петък и събота вечер!? –Не! Ще им покажем шедьоврите на Микеланджело, Рафаело и Да Винчи, Брогел Стария и Брогел Младия, Гоя, Репин или пък архитектурата на Витрувий, философиите на Питагор, Платон, Аристотел, Хераклит, Декарт, Спиноза, Лайбниц, Хегел, Фоербах, Маркс, Енгелс и Ницше. Трудовете на великите математици като Гаус, Фурие, Ойлер, Рейман, Кантор. Научните уравнения на Айнщайн, Дира, Хейзенберг, Шрьодингер, Фейман, Клерк, Максуел, ще им покажем трудовете на Крик и Уотсън върху ДНК, ще им разкажем за различните теории на еволюцията, за  Фройд, Юнг и Адлер, ще им дадем произведенията на Омир, Бокачо, Байрон, Достоевски, Тургенев, Пушкин и Гьоте. Ще им дадем музиката на Бетовен, Моцарт, Верди, Чайковски, Шостакович и Вагнер. Общо взето, ще извадим най-доброто от музеите, галериите, библиотеките и архивохранилищата.

Богаташите, знаменитостите и цялата капиталистическо-спекулантска паплач ще успее ли да впечатли извънземните според вас? Защо според вас животите и делата на тези хора няма да предизвикат възхита и умиление пред една по-напреднала цивилизация? Защото тайничко си знаем, че всички тези хора по никакъв начин не отразяват величието на човешкият дух и максимума на човешките възможности. Защо тогава им отдавате такова значение и обществена тежест, когато в по-възвишения смисъл на понятията те са толкова незначителни и дори срамни. Но те всички са шампиони по тривиално мислене и знаят кога и как да сграбчат възможностите.

Никой истински гений не робува на ежедневната интелигентност. Човешкото величие не вирее в обезопасената и затъпяваща среда на здравия разум. Здравият разум ще ви помогне в живота, но той никога няма да ви приближи ни най-малко към фундаментите му. Това е възможно най-калпавият инструмент за разбирането на действителността и винаги ще ни отдалечава от познанието и ще ни приближава към предубежденията, както е забелязал Айнщайн. Това, което здравият разум ви посочва, изобщо не е там. Неговата функция е да се грижи за нашите физиологични и ежедневни нужди. Това мислене не дава кой знае какъв тласък в епопеята на човешкия апотеоз.

Религиите се опитват да запълнят тази празнина чрез сляпата вяра в каноните и догмите. Мистерийните религии разбират, че само знанието може да ни спаси, но това не е какво да е знание. Това е трансцедентално знание и опит. Знание, което ни отвежда далеч отвъд ограниченията на сетивата. Нашите сетива са настроени към нивото на обозримото и осезаемото, докато нашите умове трябва да са настроени за работа на съвсем друго ниво – на по-горен етаж. Гносис е върховното познание, което може да добие човекът, знанието за r ≥ 0.

Урок номер едно: Ако търсите познание, не разчитайте толкова на интелигентната тъпанарщина. Тя не може да ви предложи нещо повече. Истинската интелигентност не може да извлече никаква полза от него.

Дългият ми опит ме е научил на това, че по отношение на способността на човечеството да прилага мисъл към неща, които я изискват: колкото по-малко знаят и разбират хората за тях, толкова по-уверено се опитват да говорят и съдят за тях, докато от друга страна, колкото повече неща знаят хората, толкова по-предпазливо и внимателно съдят всяко ново нещо.

Галилео Галилей

Както е забелязал Галилео, обичайното мислене води до арогантност и тесногръдие – само вижте побърканите реакционери и защитници на капитализма с техните опростенчески рецепти за всичко. Всички тези хора са вкоренени в „здравия разум“ на традициите и старите сигурни начини на действие.

Всичко, което сте научили в училище като „очевидно“, става все по-малко очевидно, когато започнете да изучавате Вселената. Например: няма кубичност във Вселената. Няма дори намек за кубичност. Няма абсолютни цялости/континиуми. Няма повърхнини. Няма прави линии.

Бъкминстър Фулър

По-голямата част от човечеството е с осакатено въображение. Хората не могат да си представят отвъд очевидното, даже не желаят и да проявят никакво въображение. Те имат изключително силна зависимост към здравия разум, която им пречи да си представят какво може да има отвъд. В ситуация на „бий се или бягай“ много малко хора ще се спрат, за да се замислят над начини да се измъкнат без да влизат в бой.

Великият магистър на илюминати Годфрид Лайбниц казва, че най-добрата равносметка за света е тази, която е най-опростена като хипотези и най-богата на феномени. Ако бяхте Твореца, нямаше ли това да е творческият подход, който бихте използвали, тоест най-простият вариант, който предлага най-много възможности? Вселената е многопластова и невероятно сложна. Въпреки това, човечеството, благодарение на гениалната мисъл изглежда, че е разкрило повече вселенски пластове, отколкото здравата мисъл. Вселената се базира на рационални принципи (няма случайности, защото това са непроучени закономерности), защо да не е възможно чрез нестандартно мислене да се достигне до разкриване на още пластове? Ако принципите на причините са всеобхватни, то те със сигурност важат и за Бог, и за всяко разумно същество в космоса. Колкото по-добре осмисляме закономерностите и причините, толкова повече се доближаваме до божественото – както твърдо са заявили „атинските безделници“ Платон и Аристотел. Най-големият блокаж, който притежават хората е, че умовете ни са се развили по начин, който прави трудно, но не невъзможно разпознаването на истинския вселенски порядък. Ако здравият разум и предхождащите го сетива от една страна и задълбоченото научно, логическо и математическо мислене от друга страна не са впрегнати заедно, означава, че постоянно ще се заблуждаваме. Това, което масовият човек нарича „здрав разум“, е форма на колективно умствено разтройство. Колективният „здрав разум“ е нещото, което бавно и сигурно подготвя сцената на собственото ни изчезване от лицето на Земята.

Зле информираните и прости хора често се присмиват на учените. В действителност те нямат понятийния инструментариум за това, което науката доказва, и предпочитат да слугуват на мненията си, които са продукт на масмедийната дезинформация. Простите хора имат силна пристрастеност към мненията и самомненията. Обичайното мислене може да бъде определено като най-ниския знаменател на човешка мисъл. Такова мислене е най-елементарното, най-грубото и най-икономичното мислене. Разсъждаването тип общоприето мислене или банални съждения облагодетелства простите хора, защото е безкрайно по-близко до техните опростенчески представи и реакции, отколкото до абстрактното, комплексно, визионерско мислене на гениите. Баналните съждения служат изцяло за затъпяване на широките маси. Прелистете Корана, Тората и Библията и няма да намерите нищо кой знае колко абстрактно и комплексно. В Библията Иисус Христос реди простовати притчи и поучения. В Тората, Моше лее прости правила и заповеди (как през Шабат не трябвало да се върши каквато и да е била физическа работа), както и много евреи следват такива талмудически правила, които ги доближават поне малко до Яхве. В Корана Аллах е низпослал фиксирана формула за начин на живот, която не изисква нищо друго освен подчинение. Свободното мислене, опозиционерството, дисидентството и анти-комформизмът са гаранции за анатема в тези религии.

Тези хитри религии са като магнит за глупавите хора. Те са толкова успешни, защото повечето хора са затъпени. Платон в края на дните си се оплаквал, че бил създал идеалната държава, но не бил създал идеалните хора. И от там трагедията на човечеството е, че го задържа собствената му глупост. Повечето велики умове са били низвергнати и отритнати от съвременниците си, както в началото са били отхвърляни Моше, Иисус и Мохамед. Човечеството рядко оценявало „ереста“ – способността да избираш различното. Вместо това е горяло „еретиците“ или ги е обричало на мизерия – само вижте в каква нищета и изолация умират повечето велики умове.

Ако човечеството ценеше интелекта, аврамитите щяха да са малцинство. Веднъж щом някой си даде сметка, че здравият му разум може да го подвежда следва, че се оставя на волята на гениите на човешката раса, които са развили абстрактни и смайващи комплексни техники за разбирането на битието и  съществуването. Математиката е кодът на Природата, а не мненията на здравия разум, но това значи, че хора са прецакани. Опростените реакции и мнения ни дават комфорта, в който вирее суетата ни. Дълбоко в себе си повечето хора знаят грозната истина за невежеството си. Малцина имат духовните терзания, които ги водят до сайтове като този, докато на другите всичко им е ясно, защото са обвити в пелените на сляпата вяра и мимолетните успехи.

Какво би казал един вярващ за друг вярващ? – Това е някой, когото мисли за праведен и който със сигурност ще отиде в рая. Това не е трудно за защитаване, нали? Ако питате обикновения вярващ за квантова физика, теория на относителността, класов анализ, висша математика, висша философия, висша теология, той ще звучи неадекватно пред някой учен, но какво ли го интересува? Важното е, че той е вярващ, той е спасен, има специален достъп до истината и Господ го обича.

Сега виждате ли защо религиите на вярата са се разпространили като метастази върху човешката мисловна тъкан? Те не изискват кой знае какви мозъчни усилия. Никога не забравяйте откаченото изявление на Мартин Лутер:

Разумът е курва на дявола!

Ако Мартин Лутер беше наш съвременник би си казал:

Няма нужда да си тревожа мозъка, ако вярвам в Господ всичко ще е ОК!

И така масовите тъпаци вече могат да се заемат с посредственото си съществуване – бачкане, харчене, гледане на медийна помия, ровене в смартфоните, тъпчене с индустриална храна, наливане с енергийни напитки, напиване, зобене, фитнес, друсане, разврат, пак бачкане, патриотарстване, пазаруване, хазарт, теглене на заеми, спортни залози, срещи и пр. и пр. Ето ви цялото сиво капиталистическо ежедневие, което ни го пробутват за „славата“ и върха на човешкият дух. Повечето от нас са тъжни роби на заплата, които сами си дърпат синджира и бият камшика. Бавно и сигурно умъртвяваме величието, на което наистина сме способни.

Време е да спрем да харчим, да спрем да вярваме, да спрем да робуваме на удобното мислене. Време е човечеството наистина да започне да мисли!

Обикновените хора обичат да се заблуждават, че удобното мислене е правилният инструмент за разбиране на света и че едва ли не всички философи, мислители, учени и математици са в грешка, а усилията им са прах хвърлен на вятъра.

Всички истини са лесни за разбиране, когато веднъж вече се открият, целта обаче е да се открият.

Галилео Галилей

Галилео в този случай се е изказал малко опростенчески. Откъде накъде истините да са лесни за разбиране. Защо да не бъдат парадоксални и трудни!? Всички истини са математически, т.е. не можете да се надявате да разберете света, ако не сте способен математик. При такова условие почти цялото човечество ще бъде изключено от надеждата да разбере истината за своето съществуване. Математиката е един от най-омразните предмети в училищата по цял свят, отбягвана от болшинството ученици по целия свят – грозната истина. Виждали ли сте някога изобщо математик-знаменитост!? Виждали ли сте изобщо някога предаване за математика в праймтайма!? Ако имаше такива програми, бихте ли ги гледали или бихте превключили да гледате Фермата?

Повечето хора биха пренебрегнали факта, че са отрязани от истината, защото нямат математически способности, поради което религиите на вярата са толкова по-популярни от математиката, физиката, химията и философията. Трябва ли ти ум, за да „вярваш“? Всеки глупак може да вярва, но трябва да си умен, за да разбираш от социология, психология, философия, физика, химия и математика.

Има такива, които мислят добре, но те са многочислено превъзхождани от онези, които не мислят добре.

Галилео Галилей

Има хора, които с гордост заявяват отвращението си от математиката, но само глупак би се задоволил да бъде кръгла нула в математиката. Може да нямате афинитет към нея, но не трябва да я презирате, както правят повечето хора. Всички видове науки са базирани точно върху математиката. Клоуните, които подиграват математиците, не биха били толкова щастливи, ако някой им отнеме всичката електроника. Без математиката, науката и технологиите нямаше да има никаква електроника, никакви автомобили, никакви LCD-та, никакви таблети, никакви смартфони, DVD-та, видеоигри, самолети, медицина, лекарства, електрически китари, електрически крушки, интернет, компютри и т.н.. Всички технологични удобства, на които стадният тъпак се радва, ги дължи на малцината математици, учени, откриватели и той знае, че няма никакъв принос за това.

Религиите на вярата почти не се вълнуват от математика, наука и технологии. Те казват: „Ще бъдеш добре, стига само да вярваш в Исус/Аллах/Йехова. Майната й на математиката“. За това култури, които насърчават вярата са ретроградни.

Ще намерите ли Айнщайновите уравнения за квантова физика в Корана? Че кой има нужда от квантова физика?

Слушайте глупците, за да станете като тях!Това е нерушимият закон на заразната глупост.

Ако обществото се ръководи от гении, следователно и броят на гениите в него би нараснал значително. Старият Световен Ред иска да се родите бедни, за да си умрете тъпи. Забелязвате ли как сред пролетариата има много добре заплатени работници или кадри, но в крайна сметка си умират бедни и тъпи, защото харчат парите си по най-малоумния начин. Представете си, че всички училища бяха еднакво добри за всички деца и всяко дете учи това, което му е интересно. Но това ще е катастрофа за привилигерования елит. Цялата основа на сегашната власт се състои в това, че той използва богатството си, за да купи недостъпното за останалите и да го използва като преимущество. Искат да сте тъпи и да използвате „здравия“ си разум – ерго удобният за тях начин на мислене.

Мюсюлманите ще са щастливи да живеят в пещери, християните пък в катакомби, а евреите в дерета.

Кога ислямът ще бъде осъден за проповядването на смърт и вечно наказание на всички неверници? Защо всеки мюсюлмански защитник не бъде запитан един прост въпрос: Защитава ли или не защитава това, че всеки неверник трябва да страда в адския огън, както обявява Корана?

Ако каже „да“, той самият се поставя извън границите на търпимостта и уважението. Ако каже „не“, той самият се поставя извън каноните на исляма.

Ако християните кажат, че евреите и мюсюлманите (които категорично отхвърлят божествената природа на Исус Христос) могат да отидат в рая, тогава те декларират, че Христос е безсмислен по отношение на Спасението, което значи, че няма никаква причина повече да бъдат Християни и да почитат Христос като техен Бог Месия. Ако евреите кажат, че християните и мюсюлманите (които категорично отхвърлят богоизбраността им) могат да отидат в рая, тогава те признават, че Господ няма уникално споразумение (завет) с тях и че всичките талмудически закони и забрани са безсмислени по отношение на Спасението, което значи, че повече няма нужда да са евреи. С други думи, неизбежната логика на тези религии (ако искат да имат смисъл) гласи, че само те са прави и всеки, който не е съгласен с тях, е в грешка и ще страда в адските пламъци за наказание. С други думи, тези религии имат вградена омраза и презрение към другите. Те гарантират, че има и ще има конфликти, защото и трите са взаимноизключващи се. Защо такива мразещи и презряни идеи трябва да се търпят през новото хилядолетие. Смеховато е, когато папата се здрависва с равин или имам, когато в същото време вярва, че те ще отидат в ада (и обратното разбира се, те си мислят, че той ще отиде в ада) – Какви лицемери само! Последното нещо, което е от значение за духовните глави на човечеството, е откровеността.

Тези религии говорят само за мир, докато техните постъпки са парад на насилието. Ако обявиш на всички, които не са съгласни с теб, че отиват в ада, как очакваш взаимно разбирателство и уважение? Коя част от „Ти отиваш в ада, освен ако не си съгласен с мен!“ е миролюбива и уважаваща? Ако казваш на другите, че ти си „избраният“, защо се учудваш от презрението им? Отговорът е наистина много прост – спри да се самопровъзгласяваш! Но тези хора никога няма да спрат. Те са пропити с омраза и презрение към останалите. Тяхната реторика за мир се пропуква от действията им, от екстремистките догми, към които се придържат, от смъртта и разрухата, които са готови да нанесат, за да „запазят“ своите вярвания.

Истината е, че ерата на Аврамовите религии е към края си. Католицизмът, с постоянната си дискредитация от педофилските гаври на църковния клир, се превръща в гротеска пред очите ни. Православието, с хомосексуалните си изцепки и връзките с престъпния свят, лека-полека се дискредитира. Протестантството, с цяла си разпокъсаност и истеричност, лека-полека замира. Ислямът, с неговия перманентен джихад и втораченост в миналото, лека полека отпада. Юдеите пък стават все по затворени, изолирани и по-ендогамни, заради анти-природния си закон, който не позволява нов генетичен ресурс от не-евреи (презрените гои). До края на това хилядолетие (ако човечеството не се затрие от собствената си глупост и алчност) всяка от тези деноминаци или ще е изчезнала, или ще се е превърнала в изолирано малцинство.

Най-великият човешки подход – науката – е бил подхранван от алчност и жестокост – особено при капитализма. Представете си, ако беше подхранван предимно от алтруизъм и човеколюбие както в www.thevenusproject.com например. Какви ли резултати бихме имали налице? Досега да сме построили моста към рая и вече да живеем в него. В старогерманската митология се говори за един такъв мост – Bifröst. Къде са нашите мостове-дъги? Къде са нашите кули към звездите? Къде са нашите портали към боговете?

Не можеш да научиш човек на нещо, можеш само да му помогнеш да го открие вътре в самия себе си.

Галилео Галилей

Съгласни сме с това твърдение. Мюсюлмани, християни и евреи не могат да бъдат научени на нищо ново, докато сляпо се придържат към думите на своите пророци и текстове. Техните умове са блокирани и заключени. Ученето е двупосочен процес – изисква някой със способностите да преподава и някой със също толкова важните способности да възприема. Да поддържаш отворен ум и съзнание е удивително трудно. Човечеството като цяло е тесногръдо и ограничено.

И става по-зле!

Илюминати винаги са отдавали на математиката най-високия възможен пиедестал. За Питагор тя е била божествена. Напълно ясно казано: тя е основният език на Вселената. Математиката е езикът, според който домейните r = 0 и r > 0 си комуникират, и който определя техните взаимодействия в миналото, настоящето и бъдещето. Това са нишките на космическата тъкан. Природата е живото олицетворение на математиката. Музиката е звук на математиката. Разумът е логиката на математиката. Съзнанието е самоусещането на математиката. Човечеството е ходеща, говореща, чувстваща, вдъхновяваща математика. Бог е върховното математическо уравнение. Светът е разумен, подреден и обясним, само защото е математически – и не би могло да бъде другояче. Без математиката съществуването би било невъзможно – както и обратното. Математиката е самото общуване с Бога. Тя също е и първият език на човешките същества, но го носим с нас неосъзнато, вместо осъзнато.

Напълно неуки спортисти, които не могат да сметнат две и две, инстинктивно решават най-трудни математически проблеми. Някой топ стрелец, който може да запрати стрелата на стотици метри в силен вятър и тя да уцели мишената, не го постига просто с някакъв случаен подход. Неговият мозък е изчислил разстоянието до мишената, необходимия опън на тетивата, атмосферните условия, скоростта на вятъра, посоката на вятъра, ъгълът на изстрелване, определена траектория и т.н.. Всичко това са много сложни изчисления. Ако го накарате да изкара лист хартия и да опита да направи сложна математическа калкулация, няма да има и идея от къде изобщо да започне. Въпреки това, без никакви усилия неговите примитивни изчисления се оказват верни. Ако не можеше, никога нямаше да е успешен стрелец. Бейзболистите, удряйки или улавяйки топката са същите. Футболисти, баскетболисти, хокеисти… всички те са царе на първосигналната математика, преценявайки скорост, ъгли, сили и траектории с превъзходна лекота. Вътре във всеки от нас, без значение колко ненавиждаме и се боим от математиката съзнателно, има по един спящ математически гений. Ако можем да изкараме този математически гений от подсъзнанието в съзнанието, човечеството ще се устреми с гигантски стъпки към божественото.

Здравият разум е колекция от предразсъдъци, събирана до осемнадесет годишна възраст.

Алберт Айнщайн