Perfectum hominem

Психотипове

Швейцарският психолог и психиатър, ученик на Зигмунд Фройд – Карл Густав Юнг – е човекът, дефинирал двата основни типа поведение: екстравертно и интровертно. Ако наблюдавате силно присъствие на едното в съзнателния си живот, казва той, другото се превръща в несъзнателно и действа като компенсиращо – т.е. ако сте екстраверт, вашето несъзнавано ще компенсира това, като бъде интровертно. В моменти на стрес, това несъзнателно поведение ще изригне и ще поеме управлението над съзнанието, докато стресът отмине. Екстравертите и интровертите имат склонността да не се разбират помежду си. Те не се харесват особено и нямат особено уважение едни към други.

След тези два типа Юнг дефинира и психологическа структура от четири части. Древните гърци дефинирали четири различни човешки темперамента: холеричен (силен, неуравновесен), меланхоличен (слаб), сангвиничен (силен, уравновесен, подвижен) и флегматичен (силен, уравновесен, инертен), които произлизат от четири качества (горещо, студено, сухо и влажно), както и от четири основни елемента (огън, земя, въздух и вода).

Юнг се спира на две основни действия, които всеки индивид извършва:

I. Възприемане на информация

II. Взимане на решение

За всяко от тях той очертава два противоположни подхода:

I. Възприемане на информация чрез:

1) сетивата ни

2) нашата интуиция

II. Взимане на решения чрез:

1) обективна логика

2) субективни чувства

Четворката на Юнг се състои от две противоположни двойки: мислене (T) и чувстване (F), интуиция (N) и сетивност (S). Мислещият човек е този, който предпочита да преценява ситуациите, чрез силата на разума, а не чрез емоции и прибързани решения. Чувстващият човек се води по ценностната си система и емоциите, вместо разума. Интуитивният човек е ориентиран към бъдещето и е с богато въображение. Неговото съзнание постоянно се опитва да разбере как всяко събитие би повлияло на бъдещето. Сетивният човек живее за момента и не го е грижа за бъдещето – сетивата му са напълно ангажирани и попиват всеки детайл. Той живее „сега“, а не в хипотетично бъдеще.

Ако сте добър мислител, вашата чувстваща страна ще бъде изтласкана в несъзнаваното, или обратно. Ако сте силно интуитивен, вашата сетивна страна ще бъде изтласкана в несъзнаваното, или обратно. В моменти на криза или стрес, тези несъзнателни функции могат да изригнат неконтролирано и плашещо.

Юнг казва, че във всеки от нас доминира една от тези четири функции. Някои са управлявани от мислещата, някои от интуитивната, някои от сетивната и някои от чувстващата функция. Противоположната функция (тази с противоположна гледна точка) се превръща в несъзнателна. Останалите две се превръщат в помощни функции, като едната от тях ще поддържа основната функция (с противоположна гледна точка), а другата ще се превърне в несъзнателна (със същата гледна точка), за да компенсира.

* * *

Несъзнателните функции могат да играят огромна роля в живота ни. Мислещият човек може да реагира яростно и със силно изразена емоция, когато някой действа нерационално. В кризисен момент, чувстващият може да се опита да използва разумен подход, въпреки че е много вероятно да допусне грешки, които да доведат до лоши решения, които само ще влошат ситуацията. Сетивният може внезапно да бъде завладян от хаотична интуитивност, която да го тласне към необмислени решения, като да се присъедини към някой култ или нещо подобно. Интуитивният човек, в една стресова ситуация, може да бъде връхлетян от силна сетивност и да се впусне в неподходящи дейности, които целят да ги задоволят.

Потиснатите чувства се проявяват като хистерия. Потиснатата сетивност – като фобии, натрапчиви импулси и обсесии. Потиснатото мислене се проявява като догматична увереност, а потисната интуиция – в склонност към хаотични спекулации.

Доброто ментално състояние включва стремеж към култивиране на потиснатата, несъзнателна функция и осъзнаването й, както и пренасянето на останалите функции в по-малка или голяма степен към съзнателната част на психиката. Добре изграденият психически индивид е този, който има добър баланс между всичките четири функции.

* * *

Схемата на Юнг води до 8 психологически типа, подредени в четири двойки:

1) Интровертно Мислене (Ti)          2) Екстравертно Мислене (Te)
3) Интровертно Чувстване (Fi)        4) Екстравертно Чувстване (Fe)
5) Интровертна Интуитивност (Ni)     6) Екстравертна Интуитивност (Ne)
7) Интровертна Сетивност (Si)        8) Екстравертна Сетивност (Se)

1) Философите и теоретичните учени са типични представители на интровертното мислене. Те изграждат грандиозни, рационални схеми, които обясняват реалността в нейната цялост. Те не се интересуват много от нормалния свят на обикновените хора. Обсебени са от идеите си и постоянно са в търсене на „Светия Граал“, който ще им даде всички отговори. Много от членовете на Илюминати са от този тип.

2) Практичните учени, икономистите, адвокатите и мениджърите са типичните екстровертни мислещи. Те търсят факти и доказателства в реалния свят. Избягват спекулациите. Много по-заинтересовани са от малките и добре обмислени проекти, отколкото в огромните и всеобхватни идеи на интровертните мислещи.

3) Поети, артисти, музиканти, монаси и монахини са типични представители на интровертното чувстване. Може да създават впечатление за мистериозни и енигматични, и да изглеждат така, като че ли се наслаждават на най-извисените и дълбоки чувства, на които хората са способни. Техните страсти, чувства и емоции винаги изглеждат много по-интензивни от тези на останалите.

4) Холивудски актьори, водещи на шоута, пиари, медийни образи… Това са типични представители на групата на екстровертно-чувстващите. Обичат да излагат чувствата си на показ и често изглеждат капризни и обсебени от това, което е модерно в момента, сменяйки постоянно желанията и предпочитанията си. Личният им живот обикновено е хаотичен. Ще направят всичко, за да постигнат социален успех и да бъдат в светлината на прожекторите. Холивудските „звезди“, произнасящи слъзливите си и мелодраматични речи на церемониите за Оскар, обобщават тази група.

5) Интровертно-интуитивните хора могат да бъдат мистици, поети, художници и писатели, гледащи напред в бъдещето. Могат да са религиозни мислители, автентични ясновидци, визионери. Често се гледат на себе си като на неразбрани гении, нечестно пренебрегвани от обществото, но с важно и изключително знание по езотерични, религиозни, научни и философски теми, клонящо към най-спекулативната част на спектъра. Много от членовете на Илюминати са от този тип. „По-земните“ хора може да гледат на тях като на фантазьори, особняци, шарлатани, хора с нереалистични очаквания или живеещи в измислен свят.

6) Екстровертно-интуитивните хора са тези, които бързо забелязват и се възползват от възможностите. Предприемачите са от този тип. Също както и мошениците, политическите парашутисти и спекулантите. Много „концептуални артисти“ също принадлежат към тази група. ПР-говорителите, рекламните босове, илюзионистите, „магьосниците“, фалшивите медиуми, авантюристите и изследователите са още примери за този тип хора. Склонни са да манипулират останалите на базата на обещания за бъдещето. В редиците на Старият световен ред има много хора от този тип. Уол Стрийт е пълен с тях.

7) Интровертно-сетивните са хората, които са буквално затрупани от сетивната информация. Те попиват всеки детайл. Естетите, дегустаторите, ценителите на вина, арт критиците, музикалните и модните критици са от този тип.

8) Екстровертно-сетивните са търсещите удоволствие, чрез петте си сетива. Те не се интересуват от света на интуицията и са силно свързани с физическия свят. Те са практични и твърдоглави, осланяйки се единствено и само на фактите. Те обичат храната, пиенето, секса, скоростите, наркотиците, спорта, екстремните спортове, силните усещания, музиката, модата. Жаждата им за нови и нови усещания може да ги тласне към пристрастяване, принуда и перверзия. Състезателите, спортистите, филмовите продуценти, знаменитостите, музикалните звезди и известните актьори са от този тип. Тези хора често са изключително алчни, тъй-като парите им дават възможността да задоволяват желанието си за сетивни удоволствия и скъпите навици, които придобиват. Този тип хора обича лукса. Ще видите най-богатите от тях в най-скъпите ресторанти, наслаждаващи се на най-изтънчените ястия и най-скъпите вина. Постоянно си купуват бързи коли и яхти, и живеят в огромни имения. Обичат да носят много бижута и най-модерните дрехи. Обсебени са от знаците за висок статус и забелязват и най-малките разлики между хората. Къпят се в злато и диаманти, и могат да бъдат изключителни сноби. Често пътуват до екзотични места. В Стария световен ред има много хора от този тип. Това са хората, затънали в материализъм и преследване на удоволствия. Тези от тях, които не са богати, са обсебени от компютърните игри (колкото може по-шумни, реалистични и с повече насилие), екшъните, бързото шофиране, „секс наркотици и рокендрол“, музикални и бирени фестивали. Те винаги се разхождат със слушалки, слушайки музика нонстоп. Те не понасят да са тихи и да мислят. Те не са духовни или дълбокозамислени и представляват огромно препятствие пред един по-добър свят, защото теглят всичко назад към материализма и търсенето на сензации. Те постоянно се нуждаят от все повече и повече. Във Фейсбук, те постоянно разглеждат снимки. Неинтелектуалните и шумните холивудски екшъни се създават именно за тях. Те не обичат да четат нищо, което би ги откъснало от непосредственото удовлетворяване на желанията им.

* * *

Семействата имат психотипове. Бащата и майката задават тона. Семействата на Стария световен ред създават поколения по своя собствен образ, които са повече от щастливи да следват семейните традиции на привилегии. Много от междусъседските спорове са силно свързани с различията в психологическите черти. По същата причина съществуват и гетата – това са местата, където хора с подобни психологически типове се събират и отхвърлят останалите.

Училищата са като конвейери, проектирани да изкарват послушни и покорни индивиди на края на поточната си линия. Училищната система би трябвало да е насочена към конкретните психотипове на учениците. Трябва да има училища за мислещи (екстраверти и интроверти могат да учат заедно или отделно, в зависимост от това, кой вариант се окаже по-успешен), училища за интуитивни типове, за чувстващи и за сетивни. Мислещите и интуитивните ще имат много по-големи успехи в образованието си. Сетивните ще могат да се занимават повече със спорт и предмети, ангажиращи сетивата им.

За да компенсират слабостите си, различните типове хора често търсят връзка с хора с противоположни черти – интровертите може да търсят екстраверти и обратното, мислещите може да търсят чувстващи и обратното, сетивните може да търсят интуитивни и обратното. Хората обикновено си мислят, че като са с човек с противоположни на техните черти, могат взаимно да се допълнят, но това обикновено води до конфликт и неразбиране. По същия начин – хората с идентични психологически черти е вероятно само да засилят проблемите си.

MBTI