Perfectum hominem

Робинсън и Барюел

Важно е всеки да разбере къде се е родила налудничавата идея, че Илюминати и Новият световен ред са зли и трябва да бъдат спрени. През 1797г. шотландецът Джон Робинсън пише книга, озаглавена „Доказателства за конспирация срещу всички религии и правителства в Европа, ръководена на тайните заседания на Масоните, Илюминати и Книжните общества“. Под „книжни общества“ Робинсън има предвид Философите – френска група интелектуалци от 18-ти век, разпространяваща идеите на Просвещението. Жан-Жак Русо и Волтер са двама от най-известните членове. Мотото на групата е sapere aude („осмели се да знаеш“) – един почти гностичен слоган.

Можете да прочетете книгата на Робинсън тук:

John Arthur Robinson – Proof of Conspiracy

Робинсън казва:

„Формирано е съдружие, което има за цел да подкопае всички религиозни институции и да събори всички съществуващи правителства“

Робинсън използва голяма част от работата на френски йезуитски свещеник, публикувал сходна теза. В „Мемоари, илюстриращи историята на Якобинизма“ Огюстин Барюел пише за конспирация, включваща Илюминати и Якобинците. Казва, че Френската революция е била планирана и изпълнена от тайни общества. Можете да прочетете твърденията на Барюел тук:

Augustin Barruel – Memoirs Illustrating the History of Jacobinism

Кои са съвременните ученици и последователи на Робинсън и Барюел? Отговорът е интригуващ.

* * *

Барюел дефинирал три типа конспирация:

1) „Конспирация от безбожие“ – срещу бог и християнството
2) „Конспирация от бунтарство“ – срещу монарсите
3) „Конспирация от анархия“ – срещу обществото като цяло

Казва, че конспираторите желаели „отхвърлянето на олтара, руините на трона и унищожението на гражданското общество“. (За „гражданско общество“ той смятал ред, базиран на управлението на крале, избрани от Бог. Казвал, че хората трябвало да избират между монархия и анархия. Барюел определено не е бил демократ и не е подкрепял населението.)

Книгата му представя една крайно дясна интерпретация на Френската революция, опитвайки се да постави за главна причина подривната дейност на тайните общества, а не основателната ярост на потиснатите хора. Искал е да представи Якобинците и Илюминати като престъпници и предатели, като вторите са представени като скрита група, стояща в сянка и управляваща събитията чрез Якобинците.

Робинсън и Барюел са бащите на модерните конспиративни теории. Основните им тези са:

1) Илюминати са против християнството. (Да, това е абсолютно вярно)
2) Илюминати са против монархията. (Да, това е абсолютно вярно)
3) Илюминати са заговорничели срещу християнството и монархията, и са използвали всяка възможност, включително и масонството, за да съборят от власт крале и свещеници. (Да, това е абсолютно вярно)
4) Илюминати се стремят към Нов световен ред, където общоприетата религия ще е премахната, а всички монарси, аристократи и свещеници ще са свалени от власт. (Да, това е абсолютно вярно)
5) Илюминати са работили заедно с Якобинците. (Да, това е абсолютно вярно – няколко видни якобинци са били членове на Илюминати)

Така че да – тезите, които двамата излагат, са верни, но те напълно се провалят в това да подчертаят, че Революцията е успяла, защото на хората им е омръзнало от тиранията и арогантността на Луи XVI и приближените му. Никой не трябва да забравя как се е пошегувала жена му Мария Антоанета, когато й е казано, че хората нямат хляб и умират от глад. „Да ядат пасти“, отговаря тя. Съществува ли по-ясен пример за безсърдечието на тези привилегировани хора?

Простият въпрос, който трябва да си зададат всички противници на Илюминати и Новия световен ред, всички тези, които следват Робинсън и Барюел, е този: всъщност, защо сте против?

За да сте против, значи подкрепяте християнството – както Барюел (който е бил йезуит) и подкрепяте монарсите и аристократите – както Джон Робинсън. (Робинсън казва: „Вайсхаупт взима името на Спартак, човекът, оглавил бунта на робите, държал Рим в терор и бъркотия три години.“ За разлика от Робинсън, повечето хора виждат в Спартак един велик герой – бил се, за да освободи хората от робство. Робинсън предпочита да го описва като терорист.) Това намеква, че имате анти-просветителски ценности. Намеква, че сте на страната на установената власт, че сте консервативни и реакционери. Намеква, че подкрепяте привилегировани елити, династични фамилии и свръх-богати хора, имащи контрол над света от векове. Най-вече – намеква, че сте поддръжник на Стария световен ред, каквито са били Барюел и Робинсън.

Вайсхаупт казва за Илюминати: „Може да се каже, че целта е контрол над тиранията на принцове, благородници и свещеници, и установяване на равенство на състоянието и на религията“. Това не са ли похвални цели? Що за човек би ги осъдил? Само Старият световен ред и гравитиращите около тях, които биха изгубили всичко, ако тези цели се изпълнят.

Един сайт против Новия световен ред казва:

„Определено опитът през 21-ви век за отблъскване на всички от политиката и от посланието на Исус за мир е много успешен. Този трактат (книгата на Робинсън) разглежда 18-ти век, където са корените на този амбициозен проект. Идеята е била и все още е демократичното правителство, чрез масонска инфилтрация, да стане толкова неработещо, че да бъде отхвърлено от хората. В замяна получаваме глобален държавен апарат, управляван от частни банки, медийни магнати, охранителни и телекомуникационни компании.“

Първо, демокрацията не е съществувала във Франция при управлението на Луи XVI. Второ, демокрацията вече е инструмент на Стария световен ред. Трето, Илюминати търсят начини да разбият властта на частните банки, да спрат медийните магнати и да попречат на компаниите да упражняват контрол над хората. Така че тази анти-илюминатска пропаганда няма връзка с целите на Ордена. (Глобалният капитализъм, основата на властта на Стария световен ред, е средството, което частните банки и медийните магнати използват, за да управляват света. Не е ли странно, че конспиративните теоретици, които са против Новия световен ред, рядко критикуват нерегулирания капитализъм и са ревностни поддръжници на тази крайно материалистична идеология?)

* * *

В наши дни се случва нещо забележително. Вече не монархистите и отдадените християни са тези, подкрепящи конспиративните теории на Робинсън и Барюел. Вместо тях, сега това е една нова група от фанатични крайно десни, поддръжници на либертарианството и най-вече – на анархо-капитализма.

Либертарианците мразят всякаква намеса на държавата в живота им. Мразят данъците, мразят правителството, особено „голямото“ правителство. Мразят социалните политики, мразят всичко, което е различно от тях самите. Те са расисти, ксенофоби, хомофоби, антисемити… Мразят привилегированите елити и едрия бизнес. Мразят Уолстрийт, мразят монархията, мразят банковата система. Мразят авторитета и установената власт. Мразят науката и технологиите, мразят Европейския съюз, мразят ортодоксалната религия и обикновено принадлежат към радикални протестантски секти.

Корените им се крият в многото отцепнически секти, които избягват от преследване в Европа преди векове и започват нов живот в Америка. Техните предци са били в конфликт с църквата, държавата и монархията. Нищо не се е променило. Тези либертариански радикали от последните години са от типа хора, които са се присъединявали към Ку-Клукс-Клан, а сега се присъединяват към сърдити милиции и групи на „оцеляващи“.

Либертарианците се противопоставят на Стария световен ред в някои аспекти и на Илюминати в други. При тях има място и за двете. В техните очи, Старият световен ред и Илюминати са едно и също нещо. В техния странен свят Старият и Новият световен ред за едно и също, въпреки че това са абсолютно противоположни концепции. Затова често чувате тези хора да казват, че Илюминати са банкери, монархисти, социалисти, комунисти, евреи, масони, атеисти, йезуити, дори рептили – т.е. всичко, което не харесват и от което се страхуват. Затова и целият този нонсенс, насочен срещу Илюминати, е нелеп.

Но либертарианските конспиративни теоретици не се интересуват от истината. Забъркали са една смехотворна каша, включваща две същности, които са диаметрално противоположни: Старият световен ред и Илюминати. Но тъй като на главната им теза й липсват основи, заключенията им са абсурдни. Цялата гранд-либертарианска конспиративна теория, представяна от хора като Алекс Джоунс, Хенри Макоу, Дейвид Айк и т.н., е безсмислица от начало до край и не е изненадващо, че започва да залита към фантастики, включващи рептили, извънземни, Нибиру и др., всички те, включени заедно в един все по-странен парад на откачалките – един космически цирк, където само клоуните са добре дошли.

Няма смисъл човек да си губи времето и да слуша подобни хора. Те мразят обществото и правителството. Това са анархо-капиталисти, искащи да съборят държавата, да приватизират всичко и да управляват целия свят според законите на джунглата. Законодателството, редът и защитата на нацията ще бъдат ръководени от принципите на нерегулирания капитализъм на свободните пазари. Това е лудост.

Някои членове на Илюминати са обсъждали, че Старият световен ред планира да създаде хаос, като възприеме много от идеите на анархо-капиталистите. През последните три десетилетия имаше масивна дерегулация на пазарите, точно както проповядват анархо-капиталистите. В много страни, принципите на свободните пазари се въвеждат в училища и болници, точно както искат анархо-капиталистите. В много страни текат дебати за голямо намаляване на данъците, точно както искат анархо-капиталистите.

По-висшите членове на Илюминати вече смятат Джоунс, Макоу и Айк за активни агенти на Стария световен ред, пречещи и саботиращи създаването на Нов световен ред на позитивна свобода и меритокрация.

* * *

Имате да направите съвсем ясен избор.

Анархо-капитализъм…

или Стария световен ред…

или Илюминати и Нов световен ред.

Кое избирате?